Je wil je vak bijhouden en je ontwikkelen, zodat je dagelijks de beste zorg kunt bieden aan je patiënt of cliënt. Geaccrediteerde scholing, leeractiviteiten op je werkplek en overige activiteiten die bijdragen aan jouw deskundigheid, kun je allemaal toevoegen aan je portfolio in het Kwaliteitsregister V&V.

Geaccrediteerde scholing volgen

Ben je op zoek naar geaccrediteerde scholing? Hier vind je de scholingsagenda per deskundigheidsgebied.

Overige Deskundigheidsbevorderende Activiteiten (ODA)

Alle activiteiten waar je als verpleegkundige of verzorgende van leert en die buiten geaccrediteerde scholing vallen, kun je zelf bijschrijven in je portfolio in het Kwaliteitsregister V&V in de categorie 'ODA'.

Heb je bijvoorbeeld een workshop gevolgd? Of een symposium bezocht? Dan kun je deze activiteit opgeven in je portfolio onder ODA. De activiteiten die onder ODA vallen zijn:

  • Leren op de werkplek

  • Klinisch
        - Casuïstiek bespreking
        - Intervisie
        - Klinische les

  • Publiceren
        - Artikel
        - Boek

  • Zelfstudie
        - Vaktijdschrift / vakliteratuur / studeren
        - Voorbereiding intercollegiale toetsing, klinische, intervisie of casuïstiekbespreking
        - Voorbereiding op een cursus
    • - Voorbereiding presentatie, workshop of voordracht
  • Overig
        - Deelname aan een commissie, werkgroep of bestuur
        - Intercollegiale toetsing
        - Overige niet geaccrediteerde scholing

In onderstaande download staat alles wat je moet weten over ODA:
Alles wat je moet weten over ODA(pdf)

Via de app van het Kwaliteitsregister V&V kun je ODA heel eenvoudig toevoegen via de knop ‘ODA toevoegen’. Tips over het toevoegen van ODA via desktop of de app van het Kwaliteitsregister V&V vind je hier.

Tips voor toevoegen ODA

Download de app en ga aan de slag.

Leren op de werkplek

Activiteiten rond je werk, waar je van leert en die bijdragen aan je deskundigheid, vallen ook onder ODA. Deze mag je dus bijschrijven in je portfolio. Voorbeelden werkplekleren zijn:

  • Meekijken met een collega die een bepaalde taak uitvoert
  • Zelf een instructie geven aan een collega
  • Deelnemen aan een vernieuwend project
  • Ondersteuning of feedback krijgen van een mentor of coach

Het grote voordeel van leren op de werkplek is dat je iets leert op het moment dat je het echt nodig hebt. Je mag zelf bepalen wat je wil leren op je werkplek en hoeveel uren je hier aan toekent in je portfolio. Lees even deze praktische tips
door als je deze ODA gaat toevoegen aan je portfolio:

Praktische tips leren op de werkplek 

Werkplekleren

ODA en intercollegiale toetsing

Tijdens een intercollegiale toetsingsbijeenkomst bespreek je samen met je collega’s een praktijksituatie. De uren die je hebt besteed aan deze bijeenkomst mag je bijschrijven in je portfolio onder ‘Intercollegiale toetsing’. Daarnaast mag je
één punt bijschrijven voor de voorbereiding van de toetsing onder:

‘Zelfstudie’ -> ‘Voorbereiding klinische les’ -> ‘Casuïstiekbespreking’ -> ‘Intervisie’ -> ‘Collegiale toetsing’.

Om te bepalen of een bijeenkomst een intercollegiale toetsingsbijeenkomst is, moet je alle vragen in dit document met ‘ja’ kunnen beantwoorden. Dit document kun je, nadat het is ingevuld, ook uploaden als bewijs in je portfolio.

Hbo-verpleegkunde bijschrijven in je portfolio

Van de opleiding hbo-verpleegkunde mag je zowel de afgeronde opleiding als afgeronde onderdelen zelf bijschrijven in je portfolio. Dit zijn de opties:

  • Stond je voor het grootste gedeelte van de opleiding ingeschreven in het Kwaliteitsregister V&V, dan kun je na je diplomering je hele opleiding bijschrijven in je portfolio.
  • Stond je voor een beperkt deel van de opleiding ingeschreven in het Kwaliteitsregister V&V, dan kun je alleen de (afgeronde) opleidingsonderdelen bijschrijven die je hebt doorlopen in deze beperkte periode.
  • Heb je de opleiding nog niet afgerond en vraag je herregistratie aan in het Kwaliteitsregister V&V, dan kun je alle op dat moment afgeronde opleidingsonderdelen bijschrijven in je portfolio. De opleidingsonderdelen die je nog moet volgen, mag je in je volgende registratieperiode bijschrijven.
  • De opleidingsinstelling waar je je hbo-v-opleiding hebt gevolgd is NVAO-geaccrediteerd: deze opleidingsinstellingen staan op een lijst in je portfolio. Het maakt overigens niet uit welke opleidingsvariant je hebt gevolgd. Deze regeling is van toepassing op elke variant: voltijd, deeltijd, duaal of flexibel.
  • Jouw bewijsmateriaal is gewaarmerkt.

Heb je meer vragen over het bijschrijven van je hbo-v opleiding in het Kwaliteitsregister V&V? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.

Hulp bij het invoeren van je hbo-v opleiding in je portfolio het Kwaliteitsregister V&V vind je hier.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)