Aantoonbaar je kennis bijhouden als dementieverpleegkundige

Op 1 april opent in het Kwaliteitsregister V&V het deskundigheidsgebied Dementieverpleegkunde. Je kunt dan niet alleen meer aantonen wat je doet aan deskundigheidsbevordering als verpleegkundige, maar óók op het gebied van de dementieverpleegkunde. Gerben Jansen, voorzitter vakgroep Dementieverpleegkundigen van V&VN Maatschappij en Gezondheid: ‘We willen ons vak verder doorontwikkelen. Na het uitbrengen van het expertisegebied, is het openen van een deskundigheidsgebied Dementieverpleegkunde een logische vervolgstap’.

Gerben legt uit waarom het belangrijk is dat je specifiek op het gebied van dementieverpleegkunde scholing volgt: 'De zorg voor mensen met dementie wordt steeds complexer, bijvoorbeeld omdat er bij mensen met dementie steeds meer sprake is van comorbiditeit. Dit vraagt van dementieverpleegkundigen dus ook een grotere deskundigheid. Daarom wordt scholing steeds belangrijker, bijvoorbeeld over jonge mensen met dementie en dementie bij mensen met een andere culturele achtergrond. Zo kunnen wij de dementiezorg voor mensen thuis naar een hoger niveau tillen’.

Toelating tot het deskundigheidsgebied

Als je bent ingeschreven in een deskundigheidsgebied, dan houd je ook je kennis bij op dat specifieke gebied. Per registratieperiode van vijf jaar moet je minimaal 40 uur scholing volgen om in een deskundigheidsgebied geregistreerd te blijven. Deze scholing moet specifiek zijn geaccrediteerd voor het deskundigheidsgebied.

Je kunt je inschrijven in het deskundigheidsgebied Dementieverpleegkunde als je een opleiding casemanagement dementie of dementieverpleegkunde hebt gevolgd bij de Breederode Hogeschool, de Christelijke Hogeschool Ede, Gerion Amsterdam, de Inholland Academy of de Windesheim Hogeschool.

Ga je een scholing volgen die zich richt op dementieverpleegkunde? Vraag dan vooraf aan de aanbieder of er al accreditatie voor het Kwaliteitsregister V&V is aangevraagd. Zo niet, wijs direct op deze mogelijkheid. Zo help je actief mee om de scholingen op de juiste wijze in het Kwaliteitsregister V&V geregistreerd te krijgen.

Wil je weten hoe, of meer informatie over hoe je je bijvoorbeeld inschrijft in het deskundigheidsgebied? Bekijk de FAQ.

Vind meer artikelen in vergelijkbare categorieen Nieuws Homepage, Nieuws nieuwspagina

Gepubliceerd:29-03-2018
Aantal keer bekeken:3116

Geef je reactie

Goed om te weten: er kijkt altijd nog iemand naar je reactie voor we deze plaatsen.
We plaatsen deze alleen als ze respectvol en gepast zijn.

Alleen geregistreerde gebruikers mogen reacties plaatsen.