Nieuw deskundigheidsgebied voor arboverpleegkundigen

Sinds 1 januari kunnen arboverpleegkundigen in het nieuwe deskundigheidsgebied Arboverpleegkundigen laten zien dat ze hun kennis voor hun vakgebied op peil houden. Jeannette van Bussel van V&VN Arboverpleegkundigen is blij met deze ontwikkeling in het Kwaliteitsregister V&V. "Het is een nieuwe stap in de profilering van arboverpleegkundigen."

"Registratie in het Kwaliteitsregister V&V is niet alleen voor jezelf van belang, maar voor de hele beroepsgroep. Met registratie in het deskundigheidsgebied van het Kwaliteitsregister V&V kun je nu aantonen dat je niet alleen je uren maakt, maar ook deskundig bent. Het is belangrijk dat je als arboverpleegkundige breed geschoold blijft." vindt Van Bussel.
"Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van verzuim, veiligheid, gezondheid en welzijn in relatie tot arbeid zijn specifiek van belang voor arboverpleegkundigen, maar kennis over algemene ziektebeelden blijft bij het vak van de verpleegkundige horen", aldus Van Bussel. Arboverpleegkundigen onderscheiden zich van onder meer arbo-adviseurs en verzuimspecialisten door hun BIG-registratie.

Voldoende aanbod
Om na je registratieperiode van vijf jaar geherregistreerd te worden moet je veertig uur aan scholing hebben gevolgd die geaccrediteerd is voor het deskundigheidsgebied. Van Bussel verwacht niet dat het moeilijk wordt om voldoende scholingen te volgen: "Leden van de afdeling V&VN Arboverpleegkundigen bieden we vier keer per jaar gratis geaccrediteerde netwerkbijeenkomsten aan. En we maken met scholingsinstituten afspraken voor accreditatie-aanvragen. Ik denk dat het dus niet moeilijk wordt om voldoende scholingen te volgen voor herregistratie."

Deskundigheidsgebieden
Verpleegkundigen en verzorgenden die gebruik maken van het Kwaliteitsregister V&V kunnen zich zonder extra kosten registeren in een deskundigheidsgebied, als ze aan de toelatingseisen voldoen. Ook arboverpleegkundigen die nu in een ander gebied van de zorg werken, kunnen via het deskundigheidsgebied laten zien dat ze deskundig zijn. Het deskundigheidsgebied Arboverpleegkundigen staat open voor alle verpleegkundigen die de hbo-opleiding tot arboverpleegkundige hebben gevolgd of een MGZ-opleiding met de afstudeerrichting arboverpleegkundige.

Meer informatie
Bekijk de 39 deskundigheidsgebieden voor verpleegkundigen en 13 voor verzorgenden. 
Vind meer artikelen in vergelijkbare categorieen Nieuws Registratiecommissie, Nieuws Homepage, Nieuws nieuwspagina

Gepubliceerd:12-01-2017
Aantal keer bekeken:5746

Geef je reactie

Goed om te weten: er kijkt altijd nog iemand naar je reactie voor we deze plaatsen.
We plaatsen deze alleen als ze respectvol en gepast zijn.

Alleen geregistreerde gebruikers mogen reacties plaatsen.